Blog Ini Dikuasakan oleh

Friday, 21 December 2012

Nota Cepat Sains Tingkatan 4 dan 5

 Klik Sini untuk DOWNLOAD nota sains Tingkatan 4 dan Tingkatan 5, SPM 
 (Versi Bahasa Melayu BM)


Kandungan
NOTA SAINS TINGKATAN 4

BAB 3: KOORDINASI BADAN
3.1: Koordinasi Badan
3.2: Sistem Saraf Manusia
3.3: Kordinasi Saraf: Tindakan Refleks dan Kinestesis
3.4: Otak dan Kerencamannya
3.5: Koordinasi Kimia Dalam Badan
3.6: Jenis Dadah dan Kesan Penyalahgunaan Dadah
3.7: Kesan Pengambilan Minuman Beralkohol

BAB 4: KETURUNAN DAN VARIASI
4.1: Proses Pembahagian Sel
4.2: Pewarisan Sifat
4.3: Penentuan Seks Anak dan Kejadian Kembar Pada Manusia
4.4: Mutasi
4.5: Kesan Penyelidikan Genetik
4.6: Variasi di Kalangan Hidupan

BAB 5: TENAGA NUKLEAR
5.1: Bahan Radioaktif
5.2: Penghasilan Tenaga Nuklear dan Kegunaannya

BAB 6: TENAGA DAN PERUBAHAN KIMIA
6.1: Perubahan Kimia dan Perubahan Fizik
6.2: Perubahan Haba dalam tindak balas kimia
6.3: Kereaktifan Logam
6.4: Aplikasi Siri Kereaktifan Logam
6.5: Elektrolisis
6.6: Penghasilan Tenaga Elektrik dalam Sel Kimia
6.7: Cahaya dan Tindak Balas Kimia

BAB 7: CAHAYA, WARNA DAN PENGLIHATAN
7.1: Pembentuk Imej
7.2: Pembentuk Imej oleh mata dan alatan optik
7.3: Penyebaran Cahaya
7.4: Penyerakan Cahaya
7.6: Penglihatan Objek Berwarna
7.8: Kepentingan Warna Dalam Kehidupan-Aplikasi Warna Dalam Kehidupan Seharian

BAB 8: BAHAN KIMIA DALAM PERINDUSTRIAN
8.1: Sifat Aloi dan Penggunaannya
8.2: Penggunaan ammonia dalam industri
8.3: Bahan sisa industri


NOTA SAINS TINGKATAN 5

BAB 9: MIKROORGANISMA DAN KESANNYA KE ATAS HIDUPAN
9.1: Pengelasan Mikroorganisma
9.2: Faktor yang mempengaruhi aktiviti mikroorganisma
9.3: Peranan mikroorganisma berfaedah dalam kehidupan harian
9.4: Kesan Mikroorganisma Berbahaya kepada Manusia
9.5: Pencegahan Jangkitan Penyakit Yang Disebabkan oleh Mikroorganisma
9.6: Cara merawat penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma

BAB 10: SEBATIAN KARBON
10.1: Kepelbagaian sebatian karbon
10.2: Alkohol
10.3: Kelapa sawit dan kepentingannya
10.5: Pembuatan Sabun dan Tindakan Pencuciannya
10.6: POLIMER

BAB 11: Nutrisi Dan Pengeluaran Makanan
11.1: Kepentingan Amalan Pengambilan Nutrisi Yang Baik dan Seimbang
11.2: Pengeluaran Makanan dan Keperluan Nutrien oleh Tumbuhan
11.3: KITAR NITROGEN

BAB 12: GERAKAN
12.1: Jisim dan Inersia
12.2: Gerakan Kenderaan di darat
12.3: Laju, halaju dan pecutan
12.4: Momentum
12.5: Tekanan
12.6: Sistem Hidraulik
12.7: Gerakan Kenderaan di Air
12.8: Gerakan Kenderaan di Udara

BAB 13: Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar
13.1: Kesimbangan Alam Sekitar
13.2: Pencemaran Alam Sekitar
13.3: Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar
13.4: Pengolahan dan pengurusan sumber alam

BAB 14: Peningkatan Pengeluaran Makanan dan Teknologi Makanan
14.1: Perkembangan dalam Teknologi Makanan
14.2: Peningkatan Pengeluaran Makanan Negara
14.3: Sumbangan Teknologi Dalam Pengeluaran Makanan
14.4: Pemilihan Makanan Yang Diproses

BAB 15: Bahan Buatan dalam Perindustrian
15.1: Getah Sintetik
15.2: Plastik

BAB 16: Elektronik dan Teknologi Maklumat
16.1: Gelombang Radio
16.2: Komunikasi Radio
16.3: Perkembangan Teknologi Penghantaran Maklumat

No comments:

Post a Comment

ShareThis